Website counter

Εγκαίνια του Συσσιτίου

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009







Εγκαίνια του Συσσιτίου της Μαντρακίνας στις 14/09/2003 με συναυλία της χορωδίας του "Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Προκόπίου Μέσης Κέρκυρας".
Διευθύνει ο μαέστρος Γιάννης Καρύδης. Σολίστ, η σοπράνο Έλλη Καρύδη.

Το Ενοριακό Εκκλησιαστικό Συσσίτιο της Μαντρακίνας είναι το πρώτο συσσίτιο που δημιουργήθηκε στην Κέρκυρα, πριν ακόμη τη δημιουργία, πολύ μεταγενέστερα, του συσσιτίου του Δήμου Κερκυραίων.
'Ηταν ένα όνειρο του επι 25ετία εφημερίου παπα Γιώργη Καρύδη(+1999), που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει λόγω αιφνιδίου θανάτου, και που πήρε σάρκα και οστά στις ημέρες εφημερίας του διαδόχου του πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά.
Ήδη από το Μάρτιο 2003 άρχισαν οι προσπάθειες συγκρότησής του εκ του μηδενός, με τη σύσταση Κοινωνικής Υπηρεσίας και τη διενέργεια Κοινωνικής Έρευνας κατ οίκον ως προς τα περιστατικά ανθρώπων και οικογενειών με κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, που είχαν αρχίσει να αιτούνται τη συμμετοχή τους σ αυτό.
Συγκροτήθηκε σώμα εθελοντριών γυναικών οι οποίες "στρατολογήθηκαν" με πολλή προθυμία για να είναι οι εθελόντριες μαγείρισσες οι οποίες θα ετοίμαζαν καθημερινά το φαγητό για τους εξυπηρετούμενους.
Από την έναρξη λειτουργίας του, το Σεπτέμβριο 2003 και ως τώρα που με τη βοήθεια του Θεού συνεχίζει απρόσκοπτα αλλά όχι άκοπα, τη λειτουργία του, σιτίζει ένα κυμαινόμενο αριθμό 60-70 ανθρώπων καθημερινά. Απασχολούνται περίπου 60- 65 εθελόντριες μαγείρισσες.
Δεν επιχορηγείται οικονομικά από κανένα κρατικό ή άλλο φορέα. Μοναδική εξαίρεση είναι η ένταξή του στις παροχές σε γεωργικά προϊόντα μια φορά το χρόνο από τη Διεύθυνση Γεωργίας Νομαρχίας Κέρκυρας, και μία επιχορήγηση 4000 ευρώ, που δέχθηκε το έτος 2005 από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Έχει δεχθεί βοήθεια από ιδιώτες, σε χρήματα αντί στεφάνου, ή σε είδος, και από την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας που πρόσφερε εκτός από χρήματα και ένα αυτοκίνητο για τις μεταφορές των τροφίμων.
Βραβεύτηκε το 2005 ως επιλεγ
μένη Εθελοντική Δράση για το Νομό της Κέρκυρας στα πλαίσια Ειδικής Βράβευσης Εθελοντικών Οργανώσεων, από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από πρόταση της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς όχι μόνον έχει την οικονομική ευθύνη αλλά και αναλίσκεται στο να μεταφέρει καθημερινά μεγάλες ποσότητες τροφίμων για την παρασκευή του καθημερινού φαγητού για τόσα άτομα.
Το συσσίτιο συνεχίζει τη δράση του βασιζόμενο στον εθελοντισμό και την αγάπη δια μέσω του Θεού, προς τον άνθρωπο, και όπου υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, τα πενιχρά μέσα φέρουν αξιόλογους καρπούς.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου