Website counter

Υπάρχει θέμα επιλογής;;

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Την περασμένη Κυριακή 16 Ιανουαρίου,  οι Κερκυραίοι γίναμε μάρτυρες του τραγικού γεγονότος του ναυαγίου ενός πλοίου από τα πολλά που μετέφεραν έναντι "κεφαλικού φόρου" διόλου ευκαταφρόνητου, ατυχείς Αφγανούς μετανάστες με προορισμό την Ιταλία. 
Το ατύχημα στη θάλασσα -λίγο ως πολύ αναμενόμενο- έγινε κάπου στ ανοιχτά της Κέρκυρας 30 μίλια από την Ιταλία, και  ένα Ολλανδικό καράβι που βρέθηκε εκεί έκανε τη διάσωση μαζί με τις τοπικές λιμενικές αρχές.
Το μεσημέρι της Κυριακής στο νέο λιμάνι της Κέρκυρας είχαν συγκεντρωθεί περίπου 230 ναυαγοί ενώ παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι 22 οι οποίοι δεν βρέθηκαν ποτέ..

Την ώρα του ναυαγίου, όλοι οι φορείς βρέθηκαν εκεί, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμος, Ερυθρός Σταυρός, Ιερά Μητρόπολη και άλλοι, κι ανάμεσα σ όλους και το μικρό μας; Συσσίτιο. 

Πολλοί  εκ των υστέρων θέλησαν να αποσιωπήσουν την έμπρακτη παρουσία της Εκκλησίας που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε εκεί και  τέθηκε στη διάθεση της συντονιστικής επιτροπής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για όποια άμεση βοήθεια.
Το συσσίτιό μας δήλωσε στους υπευθύνους της Διεύθυνσης Υγιεινής ότι αναμένουμε την κατεύθυνσή  τους  ως προς τη βοήθεια που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε. 
Μετά τη σύσκεψη που είχαν οι φορείς, μας δήλωσαν ότι το Γεύμα της προηγούμενης μέρας το διέθεσε απ ευθείας η Ι Μητρόπολη Κερκύρας και ως Συσσίτιο θέλουν να καλύψουμε το γεύμα της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου, ενώ καθόρισαν και το μενού και τις μερίδες και όλες τις λεπτομέρειες.
Μάλιστα τους δηλώσαμε ότι  είμαστε έτοιμοι να ξαναρχίσουμε  τον ίδιο κύκλο αγάπης, μόλις μας πουν οι συντονιστές να καλύψουμε επόμενη μέρα.
Αμέσως κινήθηκε μία διαδικασία συναγερμού και "γενικής επιστράτευσης" με δύναμη και διάθεση όπου καθώς η περιορισμένη κουζίνα του συσσιτίου δεν θα μπορούσε να μαγειρέψει τόσες μερίδες ταυτόχρονα, σκέφθηκα ότι μπορούμε να μαγειρέψουν όλες οι μικρές κουζίνες των σπιτιών μας ταυτόχρονα και να συγκεντρώσουμε με έναν καλό συντονισμό τις ποσότητες τη στιγμή που πρέπει, για να δώσουμε το σπιτικό μας φαγητό ζεστό και μαζί την αγάπη μας.

Είμαστε περήφανοι για τις 70 περίπου εθελόντριες του Συσσιτίου μας  στις οποίες ζητήσαμε την περασμένη  Δευτέρα να πάρουν φωτιά οι  κατσαρόλες στα σπίτια τους την επόμενη μέρα, ώστε την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου πριν τις 10.00πμ να φέρουν οι ίδιες στο συσσίτιο, μία μία την ποσότητα που συμφωνήσαμε, για να πακετάρουν εκείνες που έχουν ορισθεί , 230 μερίδες φαγητό και πολλά άλλα, για τους μετανάστες. Συνολικά 320 μερίδες και για τους δικούς μας. Θέλαμε να είναι και παραπάνω απ ότι μας είπαν.
Όταν το αυτοκίνητο που μας διέθεσε η Ιερά Μητρόπολη, με τα τρόφιμα και όλα τ άλλα που είχε συγκεντρώσει η αγάπη, μεταφέρθηκαν εκεί, η ομάδα που πήγε εκεί, βρέθηκε προ εκπλήξεως και μάλιστα οδυνηρής.. Διότι ενώ οι υπεύθυνοι συντονιστές είχαν παραγγείλει τις συγκεκριμένες μερίδες στο συσσίτιο, ταυτόχρονα είχαν παραγγείλει και σε κέτερινκ. Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης  αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε ανεπίτρεπτη έλλειψη συντονισμού, αν δεν άφηνε περιθώρια και για άλλες ερμηνείες..
Παρόλα αυτά η Αγάπη της Εκκλησίας θ αγκαλιάζει πάντα ευεργετικά τον άνθρωπο και ο εθελοντισμός  παραμένει η ελπίδα σ αυτή τη γη που οι μισοί άνθρωποι εξασφαλίζουν τη δυστυχία για τους άλλους μισούς με τόση ..επιτυχία.. 
 Σ αυτή και στις παρόμοιες περιπτώσεις, τίθεται ένα θέμα εστιασμού του "φωτογραφικού" ,μεγεθυντικού ή άλλου φακού. Μπορεί να εστιάσει κανείς με μικροσκόπιο και να διακρίνει τη χειρότερη μορφή δουλεμπορίας, κερδοσκοπίας και εξόντωσης ανθρώπου από άνθρωπο, αλλά και την ύψιστη μορφή Αγάπης από την πλευρά του Καλού Σαμαρείτη.
Υπάρχει θέμα επιλογής;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου