Website counter

Ποιο είναι το κίνητρο;

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2009

Ποιο είναι το κίνητρο;
Η εμπειρία περίπου έξι χρόνων που είμαι εθελόντρια, ανάμεσα σε εθελόντριες, έχει να πει πολλά..
Παρόλο που μοιάζει να είναι αυτονόητο το κίνητρο μιας γυναίκας που αφού μαγείρεψε χιλιάδες φορές για όλους τους ανθρώπους του σπιτιού της ή και για το μοναχικό της γεύμα, επιθυμεί να μαγειρέψει για τον άγνωστο άπορο..
Τίποτα σχεδόν δεν είναι έτσι όπως μοιάζει να είναι, αλλά συνήθως έχει πολλές εκδοχές όσοι και οι άνθρωποι..
Αν μιλάμε για 70 γυναίκες, μπορούμε χωρίς αμφιβολία να μιλάμε για τουλάχιστον τόσα κίνητρα, που ένα ή και περισσότερα οδήγησαν την καθεμιά σ αυτή τη δραστηριότητα.

Γιατί το κάνουν;
Για να φροντίσουν εκείνους που δεν έχουν κανέναν να τους φροντίσει. Ίσως είναι κι έτσι.
Το γνήσιο κίνητρο, εκείνο που ανιχνεύει ο Κριτής, είναι τόσο δύσκολο να υπάρξει χωρίς προσμίξεις.

Είναι απολύτως θεμιτό έως και απαραίτητο να "παίρνει" κανείς όταν "δίνει".
Ανεξάρτητα από το τι παίρνει και τι δίνει, πάντοτε λειτουργεί αυτή η ισορροπία, και καλώς λειτουργεί.
Δίνει κανείς με τη θέλησή του κόπο, κούραση, προσφορά ψυχής, κι αυτό που παίρνει μπορεί να είναι η χαρά της προσφοράς, η επαφή με άλλους ανθρώπους, η αίσθηση ότι ανήκει σε μια ομάδα, και η αίσθηση του ρόλου μέσα σ αυτήν.
Συχνά συμβαίνει όμως σε μια γλάστρα να φυτρώσουν κι αγριόχορτα στη ρίζα απ το λουλούδι..
Έτσι μπορεί να εκδηλωθούν εκφράσεις ναρκισσιστικές, ή επιβολής, με το ένδυμα αναγκών του ψυχισμού που έχει βρει νοσηρή διέξοδο.
Όπως μπορεί να εκδηλωθούν ανάγκες υποστηρικτικού ιστού, δικτύου σύμπνοιας, αλληλεπίδρασης δυναμικών, και τελικά κοινής εμπειρίας.
Ποιες είναι αλήθεια οι γυναίκες αυτές;
Μπορώ να σας τις γνωρίσω με το σεβασμό που οφείλω να έχω απέναντι αλλά και δίπλα από τη δύσκολη πράξη της προσφοράς του κόπου, της προσφοράς του εαυτού..
Ποιες είναι:
Γυναίκες νέες ανεξαρτήτως ηλικίας ταυτότητας.
Κάποιες πολύ "νέες" με ταυτότητα ασύμβατη, και κάποιες κυρτωμένες από βάρος χρόνων που δεν αναγράφεται..
Κοινωνικές μ ενδιαφέρον για τον άνθρωπο δίπλα τους. Αλλά και άλλες "κοινωνικές" με τοξικότητα που δρα αμφίδρομα και φθάνει μέχρι τη γεύση των ανθρώπων που σιτίζονται..
Μοναχικές με δυσκολίες να ενταχθούν κοινωνικά ως μέλη μιας ομάδας. Μοναχικές εκλεκτικά από άποψη, με άλλου είδους παραγωγική και πλούσια σε καρποφορία μοναχικότητα.
Εργαζόμενες που έρχονται αμέσως από μια δουλειά απαιτητική. Και μηδέποτε εργαζόμενες, που όμως δηλώνουν κατάκοπες με την ιδέα! Είναι το πιο κουραστικό να υπάρχει ποσοστό που δεν θα είχε ενταχθεί ποτέ στις τάξεις των εθελοντών, αν δεν επρόκειτο να κατακριθεί από ένα κύκλο ανθρώπων.. Κουραστικό για εκείνες να υποδύονται προθυμία, κουραστικό για τις διπλανές που σηκώνουν όλο το φορτίο μόνες..
Είναι όμως και γιαγιάδες που εκείνη τη μέρα δεν μπορούν να φροντίσουν το εγγόνι τους, γιατί φροντίζουν το Χριστό που πείνασε..

Είναι άνθρωποι που δοκιμάζονται για να συνεργαστούν με τη συνάδελφο που θα επιλέξω εγώ να μαγειρέψει μαζί τους.
Άρα πρέπει να μελετήσω καλά ποιες ταιριάζουν όχι μόνο στον τρόπο που θα εξελιχθεί ποιοτικά η γευστική δημιουργία τους, αλλά στην ποιότητα που θα εξελιχθεί η δημιουργία της συνάντησης, της επικοινωνίας τους, πάνω από τους ατμούς μιας κατσαρόλας!
Όχι ότι δεν είναι κορυφαίο το αν πρέπει να προσθέσεις κανέλα ή σπιτσερικό στην παστιτσάδα, αφού ομηρικοί καυγάδες έφθασαν μέχρι εμένα για το πόσο σκόρδο "έπρεπε", ή για το σούγο που δεν έδεσε..
Για μια μαγείρισσα που σέβεται τον εαυτό της, αυτό είναι κορυφαίο και καθόλου ευτελές θέμα. Μπορεί όμως να δώσει και τη δυνατότητα να χαλαρώσουν ξαφνικά οι εντάσεις μέσα σ ένα πλούσιο θεραπευτικό γέλιο.
Αλλά είναι ένα θέμα, ποιος είναι ο ρόλος δύο σεφ μέσα σε μια κουζίνα..
Αν δεν φροντίσω να ταιριάξω καλά τη ηγετική μαγείρισσα με τη βοηθό της, θα έχω δύο ηγετικές μαγείρισσες που θα αλληλοεξοντωθούν ή δύο βοηθούς που δεν θα τολμήσουν να αποφασίσουν για τ αλάτι..
Και στις δύο εκδοχές είναι βέβαιο ότι κανείς δεν θα γευτεί φαγητό, ενώ οι "ειρηνευτικές δυνάμεις" θα πρέπει να εμφανιστούν με ..κράνος στο πεδίο της μάχης..
Όμως ακόμη και με καυστικά "μπαχαρικά" θυμού και ανοχής σε μεγάλες δόσεις, το φαγητό μαγειρεύεται καθημερινά, και φθάνει με μόχθο στους αποδέκτες.
Ο ιδρώτας της πάλης με τον εσωτερικό εαυτό μας είναι ΚΑΤΙ που μπορεί να λογιστεί ισότιμο με το ειδικό βάρος της θυσίας του εγωισμού μας που εμπεριέχεται.

;">Τατιάνα Καρύδη
κοινωνική λειτουργός

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου