Website counter

Οι Ήχοι του Θρήνου

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013



Μεγάλη Παρασκευή. Από το μεσημέρι ως αργά το βράδυ γίνεται περιφορά Επιταφίων σ όλη την πόλη της Κέρκυρας.
Τελευταίος τελείται ο επιβλητικότατος Επιτάφιος της Μητρόπολης, που ξεκινά στις 10.00 το βράδυ. Σ' αυτόν μετέχουν και οι 3 Φιλαρμονικές της πόλης, με τη μεγάλη επίσημη στολή (μπρούτζινη περικεφαλαία και λευκά γάντια), ενώ κάθε μουσικός διαθέτει ένα λαμπάκι για να φωτίζει την παρτιτούρα με τις νότες του. Κατά παράδοση, σ΄ αυτόν τον Επιτάφιο παίζονται κάθε χρόνο τα ίδια πένθιμα εμβατήρια: Η Φιλαρμονική Καποδίστριας παίζει την Sventura του Mariani, το Πένθιμο Εμβατήριο του Chopin και το Πένθιμο Εμβατήριο «Το Πεπρωμένο» του Μιχάλη Μιχαλόπουλου. Η Φιλαρμονική Μάντζαρος παίζει την Marcia Funebre του Verdi και το Πένθιμο Εμβατήριο του Σπύρου Δολιανίτη. Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (Παλιά) παίζει το Adagio του Albinoni. Οι Φιλαρμονικές συμμετέχουν σε πλήρη σύνθεση, που ξεπερνούν τα 180 άτομα η καθεμιά, ενώ για τις ανάγκες των συγκεκριμένων πένθιμων εμβατηρίων χρησιμοποιούνται κάποια ξεχωριστά κρουστά όργανα, όπως το γκογκ, που φέρεται στους ώμους δυο μουσικών και η καμπάνα.
Στις 9 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα και η περιφορά του Επιταφίου της Εκκλησίας. Είναι η πιο παλιά και πιο κατανυκτική Λιτανεία που βγαίνει σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που έσωσε τον Κερκυραϊκό λαό από την σιτοδεία. Όσον αφορά τον επιτάφιο, το 1574 οι Βενετσιάνοι απαγόρευσαν στους ορθοδόξους την περιφορά του την Μ. Παρασκευή, σε ανάμνηση αυτού η περιφορά του γίνεται μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου. Εμπρός πηγαίνει ο Άγιος που έχει θέση χοροστατούντος Επισκόπου σε αυτή την Λιτανεία, και ακολουθεί ο Επιτάφιος.
Οι φιλαρμονικές παίζουν πένθιμα εμβατήρια. H Παλαιά Φιλαρμονική παίζει τη Marcia funebre nell' opera Amleto di Franco Faccio 






Adagio Albignoni

Μεγάλη Παρασκεύη στον επιτάφιο της Μητροπόλης στο λιστόν η φιλαρμονική Καποδίστριας παίζει την Sventura του Mariani





Εδώ η Φιλαρμονική Εταιρεία "Μάντζαρος" παίζει το Calde Lacrimae του De Michielli.



 
Η πομπή ολοκληρώνεται με τη Φιλαρμονική «Καποδίστριας» και το πένθιμο εμβατήριο από την «Ηρωική» του Μπετόβεν. Το πενθιμο εμβατήριο από την 3η συμφωνία του Μπετόβεν παίζει η μπάντα της Φιλαρμονικής Ένωσης "Καποδίστριας".

Καλή Ανάσταση σ όλους!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου